loader

SONDA

Kto na prezydenta Pruszkowa? (wyniki 07.11)

Program Wyborczy SLD dla Pruszkowa - Jan Marcin Górski kandydatem na prezydenta

dodano 2014-10-18 16:17 w kategorii: Ludzie

Program Sojuszy Lewicy Demokratycznej dla Pruszkowa.

Nasz Kandydat na prezydenta miasta Jan Marcin Górski oraz 18 kandydatów do Rady Miasta i Rady Powiatu zagwarantują najwyższą jakość władzy. Dlatego poza programem wyborczym przedstawiamy sposoby w jakie chcemy nasze wspólne cele osiągnąć.

Dla jakich celów chcemy wykorzystać głsy poparcia naszych wyborców:

- Miejsca pracy. Pruszków i powiat pruszkowski są w dużej mierze "sypialnią" dla pracowników dojeżdżających do Warszawy. Brak jest miejsc pracy w naszym powiecie, gdyż dotychczasowe władze prowadzą bardzo pasywną politykę w zakresie pozyskiwania nowych inwestycji i ściągania nowych inwestorów. Efektem tego jest właśnie "eksport" naszych mieszkańców poza granice powiatu, a więc zmuszanie ich do pracy na "obcym terenie".

- Poprawa komunikacji. Mając na uwadze, że sytuacja na rynku pracy w powiecie nie ulegnie szybkiej poprawie, chociaż podejmiemy starania w tym kierunku, należy ułatwić warunki dojazdu dla naszych mieszkańców. Wymaga to intensyfikacji i usprawnienia połączeń komunikacyjnych z Warszawą zarówno kolejowych jak i autobusowych.

- Infrastruktura miasta i powiatu. Warunkiem koniecznym do spełnienia w naszym powiecie jest połączenie bezpieczeństwa oraz funkcjonalności w aspekcie infrastruktury. Nieplanowane przerwy w dostawie wody, prądu lub zagrożenie katastrofami kolejowymi to niestety zmartwienia mieszkańców Pruszkowa. Zapowiadamy poprawę jakości infrastruktury oraz jej rozbudowę.

- Infrastruktura socjalna dla młodych małżeństw. Warunkiem aktywizacji zawodowej naszych mieszkańców jest stworzenie odpowiedniej ilości miejsc w żłobkach i przedszkolach. Deficyt na terenie powiatu sięga wielu setek miejsc.

- Powiat przyjazny dla seniorów. W naszym powiecie brakuje osrodków, w których mieszkańcy cieszący się jesienią życia mogliby się spotykać i spędzać wolny czas. Środki z budżetu należy wykorzystać na te rozproszone cele zamiast kumulować wydatki na budowę „pomników władzy” w postaci jednego, drogiego ośrodka kulturowego Centrum Dziedzictwa Kulturowego za kwotę ok. 80 mln zł.

W jaki sposób planujemy osiągnąć powyższe cele, jeżeli stworzycie nam waszymi głosami odpowiednio silną pozycję do ich realizacji:

- Planujemy przyjazną politykę dla inwestorów, którzy chcą rozwijać lub zakładać nowe przedsiębiorstwa na terenie naszego powiatu. Budżet dysponuje środkami na ten cel, które nie są właściwie wykorzystywane. W minimalnym stopniu są również wykorzystywane środki unijne w porównaniu z innymi powiatami naszego województwa. Są to działania będące "w zasięgu ręki", które można podjąć natychmiast po wyborach, a ich efekty będą odczuwalne już w trakcie najbliższej kadencji. Tworząc nowe miejsca pracy umożliwimy naszym mieszkańcom bardziej komfortowe warunki funkcjonowania zawodowego i powiększymy ich budżet czasu przeznaczony dla siebie i dla rodziny.

- Uznając realia powiązania tysięcy naszych mieszkańców z warszawskim rynkiem pracy przewidujemy zwiększenie nakładów z budżetu jak i ze środków unijnych na rozwój komunikacji publicznej. Roziwązaniem, na które zasługuje Pruszków jest również system rowerów miejskich jakim może się pochwalić nie tylko Warszawa ale i pobliski Grodzisk Maz.

- Miejsca w żłobkach i przedszkolach mogą być tworzone zarówno ze środków publicznych jak i prywatnych. Podejmiemy działania ułatwiające naszym mieszkańcom kreowanie takich placówek z wykorzystaniem środków własnych przy wspomaganiu tych projektów z budżetów gminnych oraz unijnych. Nie ma żadnych przeszkód, żeby ilość miejsc dla dzieci wzrosła na terenie powiatu już w najbliższych latach.

- Rozproszenie ośrodków kulturalno-społecznych jest kluczem do sukcesu. Przeznaczenie zaledwie części z ok. 80 mln, jakie planuje się wydać na wspomniane wczesniej CDK, mogłoby stworzyć nowoczesne placówki, które tak bardzo są potrzebne.

Każdego kto zechce podzielić się opinią, wskazać inne problemy i cele czy po prostu porozmawiać zapraszamy do naszej siedziby w centrum Pruszkowa przy ulicy Kraszewskiego 32.

Oto my w internecie:

- Jan Marcin Górski - Kandydat na prezydenta Pruszkowa

FB https://www.facebook.com/jan.gorski1

TT https://twitter.com/JanMarcinGorski

Wybrane publikacje http://www.mojeopinie.pl/jan_marcin_gorski,20,1360837519

SLD Pruszków :

FB https://www.facebook.com/pages/SLD-Powiat-Pruszk%C3%B3w/192688417578901?fref=ts (strona prowadzona regularnie od ok. 2 lat, wpisy nie pojawiają się tylko przy okazji wyborów - jesteśmy wyjątkiem w Pruszkowie! Sprawdź sam.)

Strona internetowa http://pruszkowski.sld.org.pl/

Blog historyczny https://www.facebook.com/pages/Sto-Lat-Temu/1435409096681154?fref=ts